7 mýtů o vaření těstovin: které chyby dělá většina z nás?

7 mýtů o vaření těstovin: které chyby dělá většina z nás? Zdroj: Shutterstock.com

Dáte nám jistě za pravdu, že každý z nás miluje těstoviny. Jenže uvařit je tak, aby byly, jak se říká „al dente“, není tak úplně jednoduché, jak se může zdát. Bohužel existuje však několik mýtů o vaření těstovin, které nejsou pravdivé, a přesto se těmto chybám mnoho z nás nevyhne.

Mýtus 1: Když hodíte těstovinu na zeď a bude držet, je již uvařená

Jenže to stejné se stane i s převařenou těstovinou. Je to způsobené tím, že těstoviny obsahují škrob a na povrchu je vrstva, která působí podobně jako lepidlo. Místo tohoto experimentování raději těstoviny v průběhu jejich vaření ochutnávejte.

Mýtus 2: Přidáním soli se těstoviny uvaří rychleji

Ve skutečnosti sůl způsobí, že se doba varu vody prodlouží. Právě proto nemá sůl s rychlostí vaření těstovin vůbec nic společného.

Mýtus 3: Po uvaření těstoviny propláchněte studenou vodou, aby se nelepily

Propláchnutí ve studené vodě způsobí, že těstoviny ztratí přirozenou chuť a také svou jemnou strukturu.

Mýtus 4: Rozlomení špaget na polovinu urychlí jejích uvaření

Jediná výhoda tohoto triku je v tom, že se vám špagety do hrnce lehce vejdou, ovšem na rychlost vaření to bohužel vliv nemá. Doba vaření závisí na průměru těstovin, nikoliv na jejich délce. Zdroj: Shutterstock.com

Mýtus 5: Během vaření těstovin musí být voda neustále ve varu

Správně bychom však měli těstoviny nechat ve varu pouze dvě minuty a poté teplotu stáhnout.

Mýtus 6: Těstoviny by se měly vařit v hrnci bez pokličky

Na textuře či chuti těstovin vaření s anebo bez pokličky vůbec nic nezmění. Pouze doba než začne voda vřít, se s pokličkou zkrátí o minutu či dvě.

Mýtus 7: Těstoviny pořádně sceďte, aby se voda z nich nedostala do omáčky

Ve skutečnosti je tomu tak, že právě trocha voda z těstovin dodá omáčce tu správnou chuť a mnohem jemnější konzistenci.

Autor:
Publikováno: 5. 9. 2017 14:09 Nahlásit obsah