8 potravin, které za žádnou cenu neohřívejte v mikrovlnné troubě!

Bez ohledu na to jak chutné, zdravé a čerstvé jídlo jste si právě připravili, vložením jej do mikrovlnné trouby se rázem veškeré jeho zdravotní výhody vytratí a v některých případech vám takto ohřívané jídlo může způsobit dokonce i otravu.
Proto jsme pro vás vytvořili seznam 8 potravin, které byste měli sníst ihned po uvaření a pak je již neohřívat.
Celer
Celer je výbornou surovinou například do polévek, ale tedy až do okamžiku, kdy si ji chcete ohřát v mikrovlnné troubě. Celer obsahuje nitráty, které se po opětovném ohřívání změní na toxické nitrily a karcinogenní nitrosaminy. Pokud i přesto trváte na tom, že si svůj jídelníček bez celerové polévky nedokážete představit, klidně ji vyzkoušejte i studenou a uvidíte, že i v této formě je výborná.
Vajíčka
Sice pochybujeme o tom, že by si někdo ohříval například míchaná vajíčka či omeletu, ale raději vás před nimi budeme ještě jednou varovat. Po ohřátí se vajíčka stávají toxickými, tak na to myslete!
Špenát
Mnoho lidí, kteří se snaží jíst zdravě, miluje špenát, protože obsahuje škálu vitamínů a minerálů. Ale stejně jako celer, i špenát je plný dusičnanů, které se po ohřátí přemění na dusitany a nitrosaminy. Proto raději špenát přidávejte do sendvičů či salátů, ve kterých vám nebude vadit, když bude čerstvý a studený.
Houby
Houby jsou taková kapitola sama o sobě, jsou totiž velmi choulostivé. Navzdory vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a aminokyselin, jsou velmi těžké na trávení. Pokud si tedy v mikrovlnné troubě ohřejete pokrm, ve kterém byly obsaženy i houby, složení bílkovin se změní a způsobí vám bolest břicha a nepříjemné nadýmání.
Pokud se ale i tak rozhodnete jídlo ohřívat, ohřejte jej raději na plotýnce při maximální teplotě 70°C.
Brambory
Jste stejně překvapení jako my? Ano, i brambory na tento seznam patří! Ohřáté brambory ztrácejí svou přirozenou chuť a dokonce nám mohou přivodit botulismus - otravu botulotoxinem, pokud je budete skladovat při pokojové teplotě pod potravinářskou fólii. Proto raději tuto přílohu zkonzumujte okamžitě po uvaření anebo je přidejte do salátu.
Kuřecí maso
Když ohřejete kuřecí maso, bílkoviny, které jsou v něm obsaženy, opět změní své složení, což může vést k trávicím problémům.
Červená řepa
Řepa má jistě nespočet mnoho zdravotních výhod, ale pokud ji přidáte například do polévky, není vhodné ji znovu ohřívat, protože i ona obsahuje mnoho dusičnanů stejně jako v případě špenátu.
Rýže
Rýže je bohatá na vitamíny, minerály a aminokyseliny, obsahuje ale také bakterie, které přežívají i po uvaření. Pokud tedy rýži uchováváte při pokojové teplotě, tyto bakterie se začnou množit a mohou způsobit otravu. A ani ohřátí rýže tento problém nevyřeší. Jediné řešení je její okamžitá konzumace anebo hodinu po uvaření vložit do lednice, kde ji budete skladovat až do druhého dne.