Go vegan: Jak nahradit mléko a mléčné výrobky

Go vegan: Jak nahradit mléko a mléčné výrobky Zdroj: shutterstock.com

S přechodem na veganství panuje největší obava, jak to bez mléka zvládnout. Mléko si lijeme do kávy, vaříme a pečeme z něj a i kdybychom jej cíleně nekupovali, stále kupujeme výrobky, které mléko obsahují. My vám poradíme, jak mléčné výrobky nahradit.

O mléce toho bylo napsáno už mnoho. O jeho pozitivních/negativních účincích na náš organismus si udělejte obrázek sami. Jedna věc, bez ohledu na naše zdraví, je jistá - nadbytečná mléčná produkce je často vykoupena nehumáním zacházením se zvířaty. Pokud i ve vás tento fakt rezonuje, nabízíme vám cesty, jak konzumaci mléka a mléčných výrobků nahradit za rostlinné alternativy. Zdroj: shutterstock.com

Jak začít

Sepište si, jaké mléčné výrobky nejvíce konzumujete a bez kterých se rozhodně neobejdete. Pro někoho to mohou být jogurty, pro dalšího sýry. Jakmile budete mít seznam napsaný, projděte si internet a zapátrejte, jaké produkty mohou váš oblíbený mléčný nahradit a kde je koupíte. Budete překvapení širokou nabídkou, kterou jste doposud v obchodě přehlíželi.

"Soja už zdaleka není jediná aletrnativa mléčných výrobků"

Mnoho lidí trpí alergií na laktózu a celosvětový trend uvědomělého stravování tak vede k větší poptávce po čistě rostlinných produktech, než kdykoliv předtím. Doba, kdy se mohl vegan či vegetarián "uspokojit" maximálně pytlíkem sojového masa nebo kostkou tofu natural je dávno pryč. A přestože výrobě bezživočišných produktů stále dominuje soja, objevují se další a další suroviny, ze kterých se vyrábí lahodné náhražky sýrů, jogurtů, smetan a pomazánek. Jsou jimi například rýže, oves, kokosový olej, luštěniny a další cenné zdroje rostliné bílkoviny.

Zkoušejte, testujte

Všeobecně platí, že se u veganských výrobků vyplácí zkoušet a testovat různé značky a výrobce. Hned kompletně nezatracujte náhražky sýrů, když vám jeden nechutnal. Zkoušejte a ochutnávejte produkty různých firem. Zanedlouho si uděláte systém toho, co vám od koho chutná a kde to zakoupíte. 

Zdroj: shutterstock.com

Mléko

Rostlinná mléka se dnes vyrábí z kde čeho. Od rýže, oříšků, ovsa až po mák. Na výběr máte mléko "klasické" v krabici nebo sušené mléko v sáčku. Pokud jste milovníkem mléčné kávy, určitě vás potěší, že některá mléka lze stejně jako to kravské šlehat, a proto si nebudete muset odepřít ani vaše oblíbené Latté.

Nutno říct, že rostlinná mléka jsou v obchodech dost drahá, proto se spousta lidí uchyluje k vlastní výrobě. Věřte, je to zábava a není na tom vůbe nic složitého. Třeba takové domácí mléko z pražených lískových oříšků ochucené datlovým sirupem budete chtít ke snídani každý den. Receprů na domácí rostlinné mléko najdete na internetu stovky. K výrobě vám bude stačit výkonnější mixér a jemné plátýnko na přecezení.

Smetana

Jestli se výrobcům veganských potravin podařila nějaká dokonalá kopie, pak je jí kopie smetany. Můžete ji používat jako základ na smetanovou pizzu, do omáček, na vaření i k pečení. K dostání jsou smetánky ovesné, rýžové i sojové. Jejich chuť i konzistence je fantastická a moc pěkně se s nimi vaří. Zdroj: shutterstock.com

Jogurty

Dnešní výrobci mají recepturu veganských jogurtů tak vychytanou, že už snad ani rozdíl nepoznáte. Na trhu jsou běžně k dostání jogurty ze soji v natural úpravě, ale i ochucené ovocem, jak jste zvyklí. Hromada dezertů se vyrábí i z rýže a cenově jsou velmi dostupné.

Sýry

Jen málokdo si dokáže představit těstoviny bez pořádné vrstvy parmazánu nebo dovolenou bez smaženého sýru. A proto si vegani vymysleli vlastní sýry. Dokonce i takové, které se teplem taví jako eidam. Nabídka vege sýrů je docela široká, ale z naší zkušenosti velmi rozdílné kvality. Především tady platí rada zkoušet a ochutnávat. Svoji oblíbenou značku si určitě najdete, jen to chce trpělivost a odhodlání. Nejčastější surovinou na výrobu veganského sýru je kokosový olej. Domácí výrobě, která je mimochodem také velmi rozšířená, dominuje výroba sýrů z kešu oříšků. Recepty a návody najdete všude na internetu. Zdroj: shutterstock.com

Máslo

Rostliných náhražek másla je mnoho a jistě je všichni znáte. Zkuste si ale zajít do nějakého bioobchodu a zakupte si opravdové veganské máslo. Uvidíte obrovský rozdíl.

Zmrzlina

Ano! I vegani mají svoji "pravou smetanovou" zmrzku. V lepších supermarketech seženete nanuka na špejli zalitého půlcentimetrovou vrstvou čokolády.

Zajímáte se o veganství?

Přečtěte si náš článek: Go vegan: Jak začít s veganstvím bez stresu a strádání 

Článek o nahrazování běžných potravin: Go vegan: Náhražky běžných potravin

Jak vegani nahrazují maso? Čtěte tady: Go vegan: Náhražky masa

Autor:
Publikováno: 9. 11. 2017 09:00 Nahlásit obsah