Go vegan: Odhalujeme tajemství smetanovo-sýrových omáček

Go vegan: Odhalujeme tajemství smetanovo-sýrových omáček Zdroj: shutterstock.com

Vegani jsou vynalézaví lidé, a tak i přes odmítání mléčných výrobků dokáží vyčarovat krémové a sýrové chutě, kterým podlehne nejeden masožrout. Prozradíme vám dva způsoby přípravy smetanovo-sýrových omáček, které budete milovat.

Náhražky sýrů

Správě, i vegani mají své sýry. Jsou převážně vyrobeny z kokosového mléka nebo sóji. Cenově se přibližují běžným sýrům, ale je potřeba v z nich vybírat, protože jen některé mají vlastnost "tavení", například pokud si chcete dopřát "pravou" pizzu. K přípravě sýrové omáčky ale na to musíte tak trochu od lesa a my vám teď poradíme, jak :)

Jak "vyrobit" sýrovou chuť

Chcete-li uvařit veganskou sýrovou omáčku, jako základ doporučujeme použít rostlinné alternativy klasické smetany. Nejčastěji rostilnnou smetánku seženete vyrobenou ze soji. Pokud budete zvídavější, narazíte v obchodech i na smetánku z rýže, kokosu nebo ovsa.

Veganská strava vás přivede k produktům, o kterých jste dosud neměli ani páru. Jedním z takových je lahůdkové droždí. Dovolíme si říct, že lahůdkové droždí je ve veganské kuchyni jednou z nejoblíbenějších surovin k přípravě omáček, polévek i vegan sýrů. 

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí jsou sušené drožďové vločky se 7% výtažkem sladu. Pokud jste odpůrce klasického droždí, neděste se! Chuťově má s droždím pramálo společného. Kromě chuti se také liší inaktivací - to znamená, že při jeho použití vám nic nevykyne :) Je bohaté na bíkoviny a vitamín B, obsahuje velké množství minerálních látek a aminokyselin a minimální množství tuku. Skvěle se rozpouští a mírně zahušťuje. Díky jedinečné chuti často připomíná aromatické sýry.
Zdroj: shutterstock.com

Sýrová omáčka

Tak teď už víme, že existuje rostlinná alternativa smetany. Dokonce víme, že existuje lahůdkové droždí. Jak to celé připravíme, aby chuť byla dokonalá? Podívejte se na náš recept na vegan sýrovou omáčku.

Populární americké Mac & Cheese 

Mac and Cheese, neboli makarony se sýrem patří mezi jeden z nejpopulárnějších a také nejnezdravějších pokrmů v Americe. Vegani opět našli cestu, jak toto jídlo vyrobit v rostlinné verzi - zdravě. Světe div se, základam takové omáčky je květák a mrkev. Výsledek je neuvěřitelný a rozhodně stojí za vyzkoušení. Recept na vegan Mac&Cheese najdete zde.

Zajímá vás veganství?

Pak si přečtěte si článek Jak začít s veganstvím bez stresu a strádání. 

Chcete vědět, čím vegani nahrazují mléko a mléčtné výrobky nebo čím nahrazují maso a co všechno jde vyrobit z tofu? Přečtěte si naše další články o veganství.

Autor:
Publikováno: 2. 12. 2017 07:00 Nahlásit obsah