Grilovací speciál aneb sezóna je prohlášena za zahájenou

Grilovací speciál aneb sezóna je prohlášena za zahájenou Zdroj: Shutterstock.com

Když se řekne grilování, každému z nás se ihned vybaví dlouhé letní večery s přáteli v kombinaci s dobrým pitím a lahodným masem, které jsme nějakou chvíli marinovali a následně do křehkosti ugrilovali. A jak se zdá, čas správného grilování právě nadešel.

Grilování bylo, je a bude jednoduše hitem trávení volného času v létě. Je to příležitost, kdy se setkáváme s přáteli a rodinou a užíváme si společné chvilky v doprovodu nezaměnitelných chutí a vůní. Na grilování je totiž skvělé, že ugrilovat se dá téměř všechno, co nás napadne, od masa, ryb a sýrů až po všechny možné druhy zeleniny. Navíc si jej užívají nejenom hosté, ale i hostitel.

Ačkoliv se může zdát, že je grilování hračka, kterou zvládne naprosto každý, i u tohoto platí pár pravidel, kterými je potřeba se řídit, aby vaše grilovačka dopadla na jedničku. I přesto, že se dá na gril dát spousta věcí, ruku na srdce, při grilování jde především o maso a jeho správné propečení.

Prvním a jedním z nejzásadnějších kroků, který musíte udělat ještě před grilováním, je výběr toho správného masa. Uvádí se, že kvalitní maso, které je vhodné na gril by mělo obsahovat 80 % masa a 20 % tuku, což znamená, že je lepší vybírat ne tak úplně libové maso, které by bohužel mohlo být vysušené. Dalším důležitým faktorem, který je nutno zohlednit je čistota grilu, na kterém máte v úmyslu jídlo připravovat. Správně byste po každém grilování měli důkladně umýt rošt, aby na něm nezůstaly zbytky předešlého jídla. Tyto zbytky by mohly zkazit chuť vámi čerstvě připravovaného pokrmu a to přeci nechcete.

Zdroj: mountfield.cz Jakmile máte koupené maso a vyčištěný gril, na řadu přichází zvolit správnou teplotu, na které budete maso připravovat. Když totiž zvolíte špatnou teplotu, vaše maso bude přesušené anebo špatně propečené, obě varianty jsou v tomto případě nežádoucí. Je lepší pro začátek gril rozpálit co nejvíce a až poté, jakmile se maso zatáhne, žár stáhnout.

Pokud se rozhodnete maso před grilováním naložit, spíše ho jen kvalitním olejem potírejte, je to mnohem lepší, než jej vložit do olejové lázně. Také se raději vyhněte grilovacímu koření, které z masa vytáhne téměř všechnu vláčnost a vlhkost. Stačí, když přidáte čerstvé bylinky a česnek. Mějte také na paměti, že byste měli maso solit až na úplném konci.

Tak to bychom pro začátek měli, avšak nemějte obavy, tímto článkem nekončíme. Je to jen malá ochutnávka toho, co vám ve spolupráci se společností Mountfield přineseme, protože grilování je prostě „in“ a kdo negriluje, jako by nebyl!

Autor:
Publikováno: 19. 6. 2018 18:31 Nahlásit obsah