Jak ugrilovat nejlepší steak? Šestice pravidel, díky kterým to zvládne každý

Jak ugrilovat nejlepší steak? Šestice pravidel, díky kterým to zvládne každý Zdroj: Shutterstock.com

Příprava dobrého steaku může mnohým z nás připadat velmi složitá. Avšak když se do tajů grilování pustíte naplno, zjistíte, že obavy zde nejsou na místě a v jednoduchosti je krása.

Jestliže i vy se od grilování steaků raději distancujete a necháváte to jiným, máme pro vás postup, který obsahuje šest jednoduchých kroků, na jejichž konci na vás bude čekat šťavnatý steak přesně podle vás.

Čistý gril

Jak jsme již psali v předchozích článcích, čistý gril je pravidlem číslo jedna. Čistý gril při přípravě steaku je důležitější než doba grilování nebo množství použitého koření. Jednoduše bez čistého grilu nikdy nebude mít váš steak tu správnou chuť.

Jakmile tedy vyčistíte rošty na vašem grilu, rozpalte ho a lehce potřete rostlinným olejem, aby se steaky nepřipékaly.

Nastavte teplotu

Vysoká teplota jde ruku v ruce s křupavou krustičkou, kterou by měl mít každý dobře udělaný steak. Správně by teplota měla být taková, že nad grilem udržíte ruku jen na jednu sekundu, nejméně by to však mělo být 230°C.

Marináda

Proto, aby steak chutnal výborně, není potřeba jej sáhodlouze marinovat. Těsně před grilováním jej opatrně z obou stran potřete olivovým olejem a posypejte solí a pepřem. Jestliže máte rádi výraznější chutě, můžete přidat oblíbené koření a bylinky.

Zdroj: Shutterstock.com

Pravidlo jednoho otočení

Příprava steaků je tak rychlá, že naprosto stačí, když jej otočíte jen jednou. Přílišné přetáčení by mohlo vést k jeho přesušení. Jakmile se tedy váš steak propeče z jedné strany, za pomoci kleští jej otočte a propečte z druhé strany. Za žádnou cenu však steak nepropichujte vidličkou!

Pořiďte si teploměr

Přesná doba grilování závisí na tloušťce vašeho steaku a na způsobu propečení. To je právě důvod, proč je dobré mít po ruce teploměr, který vám ukáže přesnou teplotu steaku. Zde je menší pomůcka, díky které budete vědět, v jaké fázi je zrovna váš steak.

  • Rare (jemně opečený): 52°C
  • Medium rare (středně opečený): 55°C
  • Medium (středně propečený): 58°C – 60°C
  • Medium well (více propečený): 65°C
  • Well done (úplně propečený): 71°C

Také se říká, že je dobré steak z grilu oddělat pryč, když je jeho teplota o 5°C nižší, než je ta požadovaná. Takto teplý steak odložte na prkénko, kde bude odpočívat a v průběhu tohoto odpočinku krásně dojde.

Nechte steak odpočinout

Jakmile je váš steak hotov, stáhněte jej z grilu a před podáváním jej nechte pět minutek odpočívat. Během této doby se šťáva, která byla nahromaděna uprostřed, rozprostře do celého steaku a nebude při řezání vytékat. Tím získáte neskutečně šťavnatý steak, na kterém si pochutná úplně každý.

Jak vidíte, grilování steaku není nic náročného. Chce to jen ten správný gril, s jehož výběrem vám ráda pomůže společnost Mountfield, která nabízí i velkou škálu příslušenství ke grilům.

Autor:
Publikováno: 2. 7. 2018 09:00 Nahlásit obsah