Jak zahustit omáčku

Nic se nevyrovná chuti domácí omáčky a uspokojení, které přichází potom, co jste uvařili něco výborného. Někdy, bez ohledu na vaše nejlepší úmysly, můžete skončit s omáčkou řidší, než jste plánovali. Jak tedy dokonale zahustit omáčku?
Pokud se nacházíte v této situaci, jsme tu, abychom pomohli. Nabídneme tipy a triky, jak zahustit nejrůznější druhy omáček.
Jak zahustit omáčku pomocí kašovité směsi
Některé asijské omáčky těží z přidání kašovité směsi stejného množství studené vody a kukuřičného škrobu. Záleží na tom, kolik omáčky připravujete, ale můžete začít po lžičce od každého. Smíchejte kašičku v malé misce a odložte stranou.
Narozdíl od jíšky, která se připravuje na začátku vaření, kašička se dává do omáčky až úplně nakonec. Jakmile vmícháte kašičku do omáčky, ta rychle zhoustne díky škrobu.
Jak zahustit omáčku bez kukuřičného škrobu
Pokud nechcete zahušťovat pomocí kukuřičného škrobu, nejlepší je použít klasickou jíšku: Směs másla a mouky. Pro přípravu se používá stejné množství obou složek. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte mouku a pár minut míchejte, dokud směs nezhoustne a nezačne vonět.
Jíška se připravuje na začátku procesu vaření. Tekuté složky se přimíchavají pomalu, aby se zabránilo vzniku hrudek. Jíška je například základem bešamelu, krémově bílé omáčky často podávané s těstovinami.
Jak použít Beurre manié
Na druhou stranu, pokud je omáčka už hotová a je trochu řídká, můžete se spolehnout na jiný francouzský trik: Beurre manié.
Beurre manié je těsto z nevařené mouky a změklého másla, které se po velmi malých dávkách přimíchává do omáčky, aby se těsto rozpustilo a omáčku zahustilo.
Jak zahustit rajčatovou omáčku
Když připravujete rajčatovou omáčku ze základních surovin, musíte se spolehnout na sílu redukování, která ji zahustí. Redukování je jednoduše vaření omáčky při nižší teplotě, dokud nezhoustne. Je důležité omáčku často míchat aby se nepřipálila. Tato metoda pomalého vaření také dodá omáčce chuťovou hloubku.
Jak zahustit BBQ omáčku
Melasa je klíčovou ingrediencí, která pomáhá zahustit a osladit grilovací omáčku. Vaření při nízké teplotě je základ, který umožní omáčce se zredukovat a soustředit se na chuť.
Jak zahustit omáčku teriyaki
Nejlepší způsob, jak zahustit omáčku teriyaki, je vařit ji při nízké teplotě, až získá konzistenci sirupu. Ten čas v kuchyni navíc se vyplatí, nakonec vám totiž vznikne lahodná omáčka skvělá pro potírání masa, kuřete i ryb.
Jak zahustit omáčku: Veganské a bezlepkové alternativy
Pokud jste na bezlepkové dietě, jíška není nic pro vás. Naštěstí existuje spousta skvělých alternativ, které jsou také přirozeně veganské.
Dobrý nápad, jak zahustit omáčku, jsou ořechy. Mandle a kešu fungují opravdu skvěle. Jednoduše namočte ořechy do vody a rozmixujte. Ořechové pyré by se mělo vmíchat do omáčky při nízké teplotě.
Například se ořechy používají k zahuštění celé řady indických omáček, včetně slavné kormy, která jednoduše může místo kuřete obsahovat jenom zeleninu.
Další skvělé alternativy? Rozmixovaná uvařená rýže nebo brambora pomůže zahustit omáčku, díky jejich vysokému obsahu škrobu.
Jak zahustit omáčku pomocí xantanové gumy
Pokud se zajímáte o molekulární gastronomii, asi jste se už setkali s xantanovou gumou, zahušťovadlem z mořských řas. Xantanová guma je velmi oblíbená u bezlepkového pečení, ale dokáže zajít ještě dál. Je skvělá pro zahušťování salátových dresingů a dokonce cappuccina.
A jak zahušťujete vy?