Kozí mléko, kozí sýr – léčivá delikatesa

Kozí mléko, kozí sýr – léčivá delikatesa Zdroj: Shutterstock.com

Za dob našich dědečků byly kozí mléko a sýr běžnou věcí a produkty z mléka kravského spíše vzácností. Dnes je tomu naopak – mléko kozí je IN lahůdkou pro gurmány a vytříbené jazyky. Pojďme se spolu ponořit do kladů kozího mléka. Je zdravé, šik a dávno už ne pokrmem chlupatých statkářů.

Proč je kozí mléko zdravé?

I přes všudypřítomnost kravského mléka v supermarketech a tedy jeho zdánlivou nadvládu tvoří 65 % světové spotřeby mléka právě mléko kozí. Čím to, že je kozí mléko tak populární? Kozí mléko se lépe tráví, proto často nevadí lidem, kteří nesnáší laktózu. Kozí mléko obsahuje cca o 10 % méně laktózy, což v kombinaci s jeho výjimečně lehkou stravitelností znamená, že si na něm (a sýrech a různých jiných dobrotách) mohou pochutnávat i ti, pro které je konzumace kravského mléka nevhodná.

Zdroj: Shutterstock.com

Kozí mléko narozdíl od kravského nemá rakovinotvorné účinky. Kozí mléko zůstává přirozeně stejnorodé (mléko, jak jej známe – vláčná, bílá tekutina), zatímco kravské mléko se v chladu dělí na dvě „vrstvy“. Aby bylo mléko příjemně vláčné a jednolité, provádí velkovýrobci kravského mléka tzv. homogenizaci, při které podrobují mléko vysokému tlaku (což chemicky zajišťuje, že se na vrstvy nerozdělí). Bohužel, při tomto procesu se uvolňují oxidy, které narušují správné fungování DNA, a tedy mají rakovinotvorný účinek.  Přirozeně stejnorodé kozí mléko homogenizací nemusí procházet.

Zdroj: Shutterstock.com

Výrobky z kozího mléka jsou lidskému tělu tím pádem bližší než ty z kravského. Nutriční hodnoty mléka závisí na váze mláděte. Kůzle je podobně těžké jako lidské mládě, zatímco tele je podstatně těžší.

A sýr je ještě lepší

Kozí mléko samo o sobě je zdravé a prospěšné organismu. Kozí sýr je ještě k tomu dietní, obsahuje jen zhruba 60 % tuků co sýr z mléka kravského. Dobrou zprávou pro hubnoucí je, že krom vlastní lehkosti, kozí sýr dokonce podporuje spalování tuků, a tedy urychluje hubnutí samo. Kozí sýr je bohatý na vápník, vitamíny A a B2, draslík a proteiny, podporuje myšlení a je plný antioxidantů.

Autor:
Publikováno: 31. 7. 2017 13:53 Nahlásit obsah