Květiny které obohatí vaši kuchyni

Květiny které obohatí vaši kuchyni Zdroj: shutterstock.com

Květiny nemusí pouze ve váze zdobit vaši kuchyň. Některé druhy se dají využít také do jídel. Jídlo dochutí a dodají mu dokonalou a neobvyklou chuť, které byste s běžným kořením nedosáhli.

Levandule vás v kuchyni překvapí. Pokrmu dodá lehce nahořklou chuť. Hodí se do kuchyně mnohem více, než jen k dezertům. Například jí můžete spolu s čerstvě nasekanou bazalkou posypat právě ogrilované maso. Nesmíte to však přehnat, nechcete přece, aby maso chutnalo po mýdle. Skvělá je také do domácích limonád nebo letních koktejlů. 

Zdroj: shutterstock.com

Další rostlinou, která se vám bude v kuchyni hodit, je ibišek. Jeho květy však chutnají lépe sušené než čerstvé. Sušené mají silnější neobyčejnou chuť a překvapí vás podobností k bobulovému ovoci a zároveň citrusovým aroma. Pokud k vašemu pokrmu přidáte ibišek, postará se o kyselou chuť. Připravte z ibišku bylinkový mix, který se bude hodit k melounu. Smíchejte devět lžic sušeného a v hmoždíři čerstvě nadrceného ibišku, lžíci chilli vloček a půlku lžíce mořské soli. Posypte touto směsí ovoce a nechte pár minut natáhnout.  

Bronzový fenykl má malá drobná žlutá kvítka, Stačí, když tato kvítka přidáme na konci vaření na náš pokrm a fenykl se postará o silnou teplou vůni. Zajímavě chutná fenykl například v tureckém bílém chlebu spolu s kvítky růže a s koriandrem. Kvítka je možné přidat do těsta při pečení nebo je na pánvičce opražit, abychom jím mohli jídlo posypat. 

Mnoho druhů chryzantém je jedovatých. Některé ale ne. Jedlé chryzantémy jsou naopak dokonce prospěšné pro vaše zdraví. Chryzantémy se snadno pěstují, mají jemná kvítka a autentické aroma. Posypat jimi můžeme třeba bramboračku nebo uzeného lososa. Dobře chutná také čaj připravený z těchto květů. 

Zdroj: shutterstock.com

Růže je možné použít k jídlu v podstatě všechny, nesmí být ale chemicky ošetřené. Kvítky růží jsou jemné a robusní zároveň - vydrží dokonce i horko grilu. Budete-li používat čerstvé růže, můžete čekat čistou aromatickou stopu. Naopak pokud použijete sušené, budou chutnat zemitě, těžce a tak nějak melancholicky. 

Rada na závěr: Kdo chce vařit s květinami, musí se mnohem víc poddávat smyslům a méně rozumu. Zapoměňte na vše, co o té konkrétní rostlině víte. Zavřete oči, nasajte vůni květu a řiďte se svými smysly. 

Autor:
Publikováno: 30. 7. 2018 09:24 Nahlásit obsah