Nasušte si na zimu trošku vitamínů do zásoby

Nasušte si na zimu trošku vitamínů do zásoby Zdroj: shutterstock.com

Máte zahradu plnou ovocných stromů? Anebo vás babička každý podzim zásobuje vlastní úrodou? Obzvláště pokud nemáte prostorný sklep, je těžké uchovat větší množství ovoce čerstvé. Variantou zpracování ovoce přináší sušení. Ovoce si i po usušení zachová většinu živin a vitamínů a my jej můžeme konzumovat v průběhu celé zimy.

Konzervace ovoce sušením je starou metodou jak nepřijít o úrodu. Svou oblibu si udrželo i tehdy, kdy nebylo ovoce v zimních měsících k běžnému dostání. Protože si ovoce i po usušení udrží svoji sladkost a mnohem lépe se skladuje, jsou i dnes tzv. křížaly oblíbenou pochoutkou.

Jak to funguje?

Sušička ovoce je v podstatě takový velký fén. Vzduch vstupuje do sušičky zespodu, je zahřívám a dále poháněn ventilátorem nahoru přes naskládané ovoce. Takto se postupně usuší ovoce ve všech patrech. Na sušení je především potřeba si ovoce předem připravit. Plody očistíme, okrájíme otlučená místa a zbavíme je pecek. Nakrájíme ho na tenké, přibližně stejné plátky, aby bylo správně a rovnoměrně usušeno. A jak poznáme, že už máme hotovo? Pokud ovoce zmáčkneme a teče z něj šťáva, znamená to, že ještě není dosušeno. Láme-li se naopak ovoce, sušili jsme ho moc dlouho. Správně usušené ovoce je pěkně pružné.

Co usušit?

Možná si říkáte, že usušit se dá všechno. V podstatě máte pravdu, ale s některými plody je o něco více práce. Jednoduché pravidlo říká, čím více je ovoce vodnatější, tím náročnější a delší bude proces sušení. Například sušení hroznů, je opravdu zdlouhavé a náročné, vyžadující časté otáčení plodů. Nejběžněji se suší jablka. Díky stejné konzistenci jsou vhodné i hrušky, ale jejich úroda nebývá natolik velká. Oblibu si získali i švestky a meruňky, jenže u těchto druhů dužnatého ovoce už musíme počítat s delší dobou sušení. Samozřejmě se můžete pustit i do větší exotiky. Mezi cizokrajné ovoce, které se nejčastěji objevuje v českých sušičkách, patří banán, ananas a kiwi.

Tipy na sušené dobroty

Pokud jste se pustili do sušení ve velkém a vydržely vám zásoby až do Vánoc, naservírujte je na sváteční stůl. Sušené ovoce jako alternativa vánočního cukroví možná nebude mít úspěch u celé rodiny, ale bez povšimnutí určitě nezůstane.

Pár tipů máme i pro obzvláště mlsné jazýčky:

Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu na vaření s malým kouskem másla, anebo pokud plánujete pohostit více lidí,  vyzkoušejte mléčnou čokoládu do čokoládové fontány. Jednotlivé kousky ovoce napichujte na párátka a namáčejte do čokolády. Párátka s čokoládovým ovocem pak zapíchejte nejlépe do polystyrenové podložky a nechejte volně uschnout. Můžete si připravit i sladký ovocný špíz. Pro tento způsob podávání se hodí obzvláště sušené dužnaté a exotické ovoce. Na párátko nebo špejli napíchněte podle chuti ovoce, položte na talíř, potřete medem a posypte rozdrcenými oříšky. Uvidíte, že si nakonec každý najde mezi křížalami svého favorita. Nebojte se experimentovat, jak už bylo řečeno, usušit se dá téměř vše. 

Publikováno: 16. 10. 2017 11:29 Nahlásit obsah