Slovníček gastronomických pojmů I. část

Slovníček gastronomických pojmů I. část

V moderní gastronomii se setkáváme s řadou cizích pojmů, které nás ve společnosti mohou uvést do nepříjemných rozpaků. S notnou dávkou zlosti pak třeba zjišťujeme, že pod elegantně znějícím pojmem „kuvért“ není nic jiného, než přirážka k účtu. Nenechte se pojmy gastronomického světa zmást.

Přinášíme vám první část slovníčku gastronomických pojmů, který vás provede základními pojmy kulinářského světa. Jste gurmán nebo gurmet? Hledejte odpověď v našem článku!

Á la carte

Francouzský výraz znamenající „dle jídelního lístku“. Vyjadřuje běžný jídelní lístek, kde složení jídel není vázáno konkrétním menu a hosté si vybírají libovolné kombinace pokrmů a příloh.

Á la menu

Opak předchozího, jedná se o neměnnou, pevnou sestavu jídel, někdy i nápojů. Host nemá možnost kombinací.

Al dente

Italský termín pro způsob vaření těstovin a rýže. Označuje jejich správnou úpravu, tzv. „na skus“ – těstoviny nebo rýže jsou měkké, ale nerozvařené, uvnitř zůstávají trochu tužší než na povrchu.

Anna brambory

Označení pro brambory dušené na másle. Brambory se vyskládají do pekáčku vymazaného máslem a proloží se oříšky másla.

Annette brambory

Způsob přípravy brambor, které jsou stejně jako anna brambory dušené na másle, navíc je k nim přidaná jemně nasekaná cibulka a strouhaný sýr.

Antipasta

Má dvojí význam. Používá se jako označení pro předkrm anebo se jedná o pokrm z ryb (nejčastěji tuňáka) dušených na rajčatovém protlaku se zeleninou.

Banket

Slavnostní hostina s tabulí pro větší počet osob.

Belcolada

Vyhlášený druh belgické čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Bešamel

Základní francouzská omáčka, která získala název podle svého objevitele L. de Béchamela, číšníka krále Ludvíka XIV. Připravuje se z mléka, másla a mouky a tvoří základ většiny omáček.

Blanšírování

Tímto způsobem se upravuje zelenina, která se krátce spaří ve vroucí vodě a ihned poté se vloží do ledové vody. Zelenina je pak měkká a přitom zůstane křupavá, zachová si barvu i většinu vitamínů.

strana 1 / 2
Autor:
Publikováno: 12. 4. 2017 14:26 Nahlásit obsah