Slovníček gastronomických pojmů II. část

Slovníček gastronomických pojmů II. část

Připadá vám hloupé zeptat se obsluhy, proč se v jídelním lístku nachází místo očekávaných příloh proslulý pařížský most Pont-Neuf? Vyvolává ve vás hummus nechuť k jídlu, aniž byste tušili, o jakou delikatesu se jedná? Nenechte se odradit neznámými pojmy a pronikněte do kulinářského světa v druhém díle našeho gastronomického slovníčku!

Hummus (hoummous)

Arabské cizrnové pyré, které se vyrábí z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, česneku a citrónové šťávy. Servíruje se jako dip s pečivem nebo horkými arabskými plackami.

Holandská omáčka

Proslulá základní omáčka francouzské kuchyně. Připravuje se z vaječných žloutků, zredukovaného octu nebo bílého vína a horkého rozpuštěného másla. Tvoří základ pro další omáčky nebo se podává samostatně – především k rybám a chřestu.

Chorizo

Pikantní španělská uzenina, nejčastěji salám nebo klobáska.

 Chutney (čatní)

Výraz pro kořenitou studenou omáčku nebo dip podobný salse. Připravuje se nejčastěji z ovoce a zeleniny a má sladkokyselou chuť. Slouží k dochucení hlavního pokrmu, podává se především k masu. Originální chutney pochází z Indie a bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření.

Konfitování (confit)

Způsob úpravy masa, který slouží také k jeho přirozené konzervaci. Maso se ponoří do vlastního tuku nebo vepřového sádla a peče se několik hodin při nízké teplotě. Po konfitování se nechá maso v tuku zatuhnout a uloží se do chladu, kde takto vydrží i několik týdnů. Nejčastěji se setkáme s konfitováním při přípravě kachny.

Jus

Francouzský výraz pro šťávu z pečeného masa.

Karob

U nás také známý jako svatojánský chléb. Jedná se o plod (lusk) rohovníku obecného a jeho historie sahá až do starověkého Egypta. Používá se především při výrobě sladkostí (náhrada čokolády a kakaa), jako náhrada mouky při bezlepkové dietě a při výrobě známého chorvatského alkoholu rakija. Obsahuje řadu důležitých minerálních látek a bílkovin.

strana 1 / 2
Autor:
Publikováno: 11. 10. 2017 12:04 Nahlásit obsah