Tipy a rady pro mistry v grilování aneb co dělat, aby vše dopadlo na výbornou?

Tipy a rady pro mistry v grilování aneb co dělat, aby vše dopadlo na výbornou? Zdroj: Shutterstock.com

Ačkoliv mnoho z nás griluje rádo, dopouštíme se chyb, které požitek z grilování kazí. Nejde jen o správnou přípravu masa, ale i o další pokrmy, které k tomuto posezení jednoznačně patří. Co tedy dělat a nedělat pro to, aby naše připravované jídlo bylo chutné a zamilovala si ho celá rodina i naši přátelé?

Ve spolupráci se společností Mountfield jsme si pro vás připravili pár rad a tipů, díky kterým grilování proběhne dle vašich představ, a všichni zúčastnění si z něj odnesou jen ty nejlepší dojmy.

Vše si dopředu nachystejte

Říká se, že štěstí přeje připraveným a při grilování to platí dvojnásob. Ještě než s grilováním začnete, připravte si vše potřebné dopředu - jídlo, marináda, koření a náčiní jsou samozřejmostí. Není totiž nic horšího, než od grilu neustále odbíhat a něco hledat zpátky doma v kuchyni.

Připravte gril

Ať už máte gril starý nebo právě nově koupený, ještě před tím, než na gril položíte první kousek masa, ujistěte se, že je dostatečně čistý a nejsou na něm třeba zaschlé zbytky jídla z předchozího grilování. Následně se také ujistěte, že máte dostatek paliva. Celá snaha by přišla vniveč, kdyby vám během přípravy došlo uhlí nebo plyn.

Zdroj: Shutterstock.com

Naložte maso

Ať už máte v plánu grilovat hovězí steak nebo kuřecí maso, všechno bude mnohem chutnější a šťavnatější, když to naložíte do marinády a necháte několik hodin, avšak nejlépe přes noc, odpočinout. Poté, ještě než se úplně pustíte do grilování, potřete po rozpálení gril olejem. Namočte si papírový ubrousek do oleje a pomocí kleští ubrouskem potřete grilovací mřížky. To vám zajistí, že se maso nebude na gril přichytávat a také vám to vytvoří požadovanou mřížku.

Maso nepropichujte

Jakmile je už vaše maso na grilu a z jedné strany krásně propečené, za žádnou cenu ho neotáčejte tak, že byste ho propíchnuli vidličkou. Na otáčení vždy použijte kleště, kterými maso uchopíte a otočíte. Vyhnete se tím nežádoucímu vytékání masové šťávy - tím byste totiž přišli o to nejlepší. Po grilování maso nechte přibližně 3 – 4 minutky odpočinout na prkýnku. V průběhu této doby dojde k rozprostření šťávy do celého kousku masa a při krájení by z něj poté neměla žádná šťáva již vytékat.

Autor:
Publikováno: 29. 6. 2018 10:38 Nahlásit obsah