Tipy, jak zachránit příliš pálivé jídlo

Ostrá jídla můžete milovat, přesto to někdy může být příliš i na vás. Když ochutnáte právě uvařené kari, polévku nebo jakoukoliv omáčku a máte pocit, že vám každou chvíli shoří ústa, není ještě vše ztraceno. Naštěstí existuje několik surovin, s jejichž pomocí můžete pálivost pokrmu zmírnit a na jídle si pochutnat.
- První pomoc by vždy měla být v podobě něčeho kyselého. Podle toho o jaké jídlo jde, zkuste přidat trochu citronové nebo limetkové šťávy. Chuťově se hodí téměř ke všem pokrmům. Další možností je také ocet.
- Chuť zjemníte také přidáním zeleniny. Strouhaná mrkev nebo brambory jsou pro tento účel perfektní neboť cukr v nich pomůže vyrovnat pálivost a navíc mohou pomoci absorbovat část koření.
- Další metodou jsou ořechy. Do jídla je můžete přidat v podobě ořechových másel - burákového másla nebo mandlového. Stejně funguje také tahini (pasta ze sezamových semínek).
- Ačkoliv cukr není zrovna zdravý, s pálivou omáčkou nebo jiným jídlem pomůže. Přidejte lžičku cukru, medu nebo i kečupu, aby sladkost mohla vyrovnat pálivost.
- Pokud vaříte omáčku, polévku nebo cokoliv, co je možné naředit, přidejte vodu nebo vývar. Ve větším množství nebude koření tak výrazné.
- Pálivost zmírní také mléčné výrobky. Použít můžete mléko, smetanu, řecký jogurt nebo kokosové mléko. Proti pálivosti může pomoci i jemný sýr, jako například parmezán.
- Posledním trikem je jednoduše přidat větší množství ingrediencí, ze kterých se pokrm skládá, s výjimkou pálivého koření. Tak budete mít více jídla a pálivá chuť se v něm rozmělní a nebude tak výrazná.
Máte i vy nějaký svůj vlastní tip, jak si poradit s příliš ostrým jídlem? Napište nám do komentářů.