Vše co potřebujete vědět o bramborách

Vše co potřebujete vědět o bramborách Zdroj: Shutterstock.com

Brambory jsou v našich končinách jednou z nejoblíbenějších příloh. Jejich největší výhodou je to, že je můžete připravit na sto způsobů. Aby vaše bramborová příloha neměla chybu, vyzkoušejte naše osvědčené rady.

Varné typy brambor A, B a C……víte, k čemu slouží?

Na saláty a přílohy se hodí varný typ A. Tyto brambory se méně rozvařují. Proto se dají vařit i ve slupce. Zkuste je i pečené, bude na nich křupavá slupka.

Varný typ B je středně vlhký. Tyto brambory pokud vaříte ve slupce, tak popraskají. Můžeme je podávat jako přílohu nejlépe jako šťouchané.

Varný typ C je hodně suchý a z brambor nejmoučnější. Jsou ideální na bramborovou kaši, nočky, knedlíky a krémové polévky. Pečené a vařené jsou příliš suché.

Rychlé vaření brambor

Osolte vodu, než začnete brambory vařit. Brambory se tak dříve uvaří. Aby vařené brambory dobře vypadaly, jejich dobu vaření zbytečně neprodlužujeme.

Foto: Shutterstock.com

Máte rádi brambory ve slupce?

Brambory nepopraskají, když přidáme do hrnce s vodou při vaření sůl. Kápněte malinko oleje do vody, ve které se brambory ve slupce vaří. Budou se lépe loupat. Aby se dobře brambory ve slupce loupaly, zchlaďte je také po uvaření ve studené vodě. U nových brambor vyřízněte uprostřed po obvodě proužek - pak je lépe oloupete.

Bramborový salát

Pokud jsou brambory na salát moučné, před dovařením slijte vodu a nechte je dojít v páře. Aby brambory ztuhly, ponořte je na malou chvilku do studené vody. Pak je lehce nakrájejte a oloupejte. Budete mít už jistotu, že se nerozpadnou.

Chcete křupavé brambory?

Opečte je v troubě a před pečením potřete slanou vodou. Pak ještě jednou při prvním promíchání. Pečené brambory budou křupavější, pokud je oloupeme, rozkrojíme na půlky a na vypouklou část uděláme několik zářezů. Potřeme je olejem, osolíme a pečeme asi 45 minut ve vyhřáté troubě.

Víte jak na strouhané brambory?

Pokud chcete, aby vám neztmavly, zalijte je před dalším použitím horkou vodou.

Jak na nové brambory?

Namočte nové brambory do slané vody. Budou se lépe škrábat.

Staré jako nové 

Staré brambory nechte namočené na 2 hodiny ve vodě a pak je oloupejte a uvařte. Připravte si nálev - převařte vodu s celerovou a petrželovou natí, kmínem a solí. Oloupejte staré brambory a dejte vařit. Po 10 minutách vaření brambory slijte a přelijte nálevem, který jste si připravili a brambory dovařte.

Autor:
Publikováno: 6. 5. 2017 09:00 Nahlásit obsah