Vše o jídle: Pravidlo pěti sekund a jiné, které jsou jen mýtus!

Vše o jídle: Pravidlo pěti sekund a jiné, které jsou jen mýtus! Zdroj: Shutterstock.com

Znáte pravidlo pěti sekund? To znamená, že jakmile vám upadne jídlo na zem, máte pět sekund na to, abyste jej zvedli, aniž by se na něj nalepily jakékoliv bakterie. Jenže to se později ukázalo jako hloupost a takovýchto „pravidel“ existuje mnohem více.

Pravidlo 1: Mléko byste neměli pít ani den nebo dva po datu spotřeby

Den nebo dva po uplynutí ještě nic neznamená a nemělo by se vám vůbec nic stát. Ovšem pozor by si měly dávat těhotné ženy, děti a starší lidé.

Pravidlo 2: Vodu, která byla ve sklenici přes noc, nesmíte pít

Nějakou chvíli se také říkalo, že by se voda neměla pít, pokud jste ji ve sklenici nechali přes noc. Ovšem i tohle se ukázalo jako hloupost, protože voda neobsahuje nic, co by vám mohlo uškodit a přes noc se rozhodně nezkazí.

Pravidlo 3: Bílý povlak na čokoládě znamená, že je zkažená

Sice to nevypadá vůbec pěkně a občas se tomu také říká „šedivění“, ale ani tohle není nic, co by vám mělo ublížit. Jde totiž o jev, který se nazývá cukerný výkvět, což znamená, že na povrchu čokolády vykrystalizoval cukr nebo se napovrch čokolády dostala vrstva kakaového másla.

Pravidlo 4: Máslo můžete skladovat i mimo lednici při pokojové teplotě

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří své máslo nechávají na kuchyňské lince namísto v lednici, měli byste vědět, že tím zvyšujete možnost žluknutí másla. Navíc chlad, který v lednici je, máslo chrání před škodlivými mikroorganismy.

Zdroj: Shutterstock.com

Pravidlo 5: Veškeré ovoce a zeleninu není potřeba před jídlem umývat

Ovoce a zelenina může být kontaminovaná například zvířaty, škodlivými látkami v půdě nebo ve vodě a to ani nemluvíme o všech těch pesticidech, co se používají. Podle testů USDA vyšlo najevo, že téměř 70 % vzorků ovoce a zeleniny byly kontaminované právě zbytky pesticidů. Proto si tedy vždy své jídlo před konzumací důkladně umývejte.

Pravidlo 6: Pokud si s sebou vezmete do práce salát, nemusíte jej dávat do lednice

Záleží ovšem, jaké ingredience jste do salátu dali, většinu salátů byste ale měli dát do lednice co nejdříve. Dresing, sýr či jiné výrobky z mléka by měly být správně skladovány při teplotě 4°C a níže. Také většina bílkovin, jako je červené maso, drůbeží maso, vejce a mořské plody, by měly být uchovávány do dvou hodin po vaření také v lednici.

Autor:
Publikováno: 4. 8. 2017 10:12 Nahlásit obsah