Zákusky a sladkosti pro diabetiky

Zákusky a sladkosti pro diabetiky Zdroj: www.shutterstock.com

To, že máte cukrovku, neznamená, že si už nikdy nemůžete dát zákusek. S několika jednoduchými metodami můžete uspokojit svůj sladký jazýček, aniž by vám vyletěla hladina cukru v krvi strmě nahoru.

Instrukce pro výběr dezertů pro diabetiky

Dezerty se mohou zdát nepřijatelné, protože spousta z nich obsahuje hodně cukru, ale je třeba zdůraznit, že pro lidi s cukrovkou je důležitější celkové množství uhlovodanů v jídle než množství cukru. To znamená, že s malou úpravou se dezerty pořád do vaší diety vejdou. Než zamíříte do kuchyně, zde naleznete několik tipů a triků, jak správně a bezpečně postupovat.

Hlídejte si uhlovodany

Pokud si chcete po večeři dát něco sladkého, měli byste ve svém jídle vypustit škrob, takže budete mít uhlovodany pod kontrolou. Pamatujte ale, že pokud nahradíte brambory tvarohovým koláčem, váš příjem uhlovodanů sice zůstane stálý, ale přijdete o vlákninu, vitamíny a další prospěšné živiny, které vám brambory mohou nabídnout. Není dobrý nápad dopřávat si dezert každý večer. Místo toho si užívejte dezerty střídmě. 

Potraviny s vysokým obsahem uhlovodanů Zdroj: www.shutterstock.com

Zredukujte porce

American Diabetes Association doporučuje většině lidem s cukrovkou dávkování uhlohydrátů 45-60 gramů na jedno jídlo. Bohužel, některé kupované sladkosti můžou obsahovat 60 gramů samy o sobě. Proto volte menší porce a můžete si stále užívat něco sladkého, aniž byste se strachovali o překročení dávkování. 

Pozor na umělá sladidla

I když vám dezerty s umělými sladidly můžou pomoci omezit příjem kalorií a uhlohydrátů, je lepší zkusit snížit vaši celkovou spotřebu sladkého (jak cukru, tak umělých sladidel). Protože jsou umělá sladidla mnohem sladší než cukr, můžou zvýšit vaše bažení po sladkém. Také upravují bakterie ve vašich střevech, což může ovlivnit, jak tělo reguluje hladinu cukru v krvi.

strana 1 / 2
Publikováno: 27. 8. 2018 13:10 Nahlásit obsah