Obsah na této stránce není vhodný pro osoby mladší 18 let

Pro přístup do této sekce musíte být starší 18 let.

Jsem starší 18 let Nejsem starší 18 let

Jak zbavit trávu jejího stigmatu ve světě jídla

Jak zbavit trávu jejího stigmatu ve světě jídla Zdroj: shutterstock.com

Marihuanu obsahující jídla se vyvíjí mnohem dál, než jen jako koláčky. Díky rozšíření konceptu marihuany na předpis a dekriminalizaci a leglizaci rekreačního konopí v mnoha státech, se svět jídel s THC vydal daleko za koláčky, sušenky a nepochybně působivé svačiny ve výdejnách léků a přesunul se i do oblasti kulinářské.

Kdysi dávno znamenalo ovládnutí přípravy konopných koláčků jakýsi přijímací rituál, ale tyto dny už dávno uplynuly. Konopná kuchyně nabyla již dříve na oblíbenosti mezi znalci, ale nyní je nebývale vítána i v hlavním proudu.

Média přinášela příběh "normálnosti" marihuany do domovů konzervativnějších diváků s pořady jako "Bong Appetit" a "Snoop and Martha's Potluck Dinner Party." Šéfkuchaři po celém světě přijímají konopí a vyzdvihují tuto sotva poživatelnou rostlinu do říše luxusní kuchyně díky stánkům, ochutnávkám a soukromým večírkům, kde konopí nyní září.

Zdroj: www.shutterstock.com

Díky přesunu od koláčků pro huliče ke gurmetům a zážitkové kuchyni se nezaměřujeme pouze na stav, který rostlina přináší při konzumaci, ale také na její chuť a možnosti párování, jako je tomu u ostatních bylin, sýrů, masa nebo i vína.

Andrea Drummer je spoulumajitelkou kulinářské konopné společnosti Elevation VIP Cooperative v Los Angeles. Jako absolventka prestižní kuchařské školy Cordon Bleu zachází s konopím vynalézavě a tvořivě. Vezměte například její konopný nákyp, který flambuje, nebo vinné listy plněné pikantní rýží s konopím. 

"Vnášení konopí do kulinářského umění je důležité, protože umožňuje lidem se otevřít něčemu, s čím dříve nesouhlasili protože neporozuměli jeho potenciálu. S rozšiřujícím se povědomím o konopí se můžeme dočkat třeba i konopných restaurací a kaváren nejen v Amsterdamu."

Zatím ale nenajdete restauraci, která by nabízela konopnou gastronomii ani ve státech jako je Kalifornie nebo Colarado. Je to kvůli zákonům. Protože je konopí na seznamu nejpřísněji kontrolovaných drog podle federálního zákona, státy, které legalizovaly rekreační marihuanu mohou pouze kuchařům udělit povolení podávat konopná jídla na soukromých akcích.

Domácí kuchtíci se také zajímají o výrobu bylinných nálevů. To pro ně ale může být složité, namáhavé a vyžaduje neustálý dohled, aby dosáhli dokonale vyluhovaného produktu. Společnosti proto vytvářejí přístroje, které dělají výrobu konopného výluhu snadné jako vaření čaje nebo kávy, a umožňují tím domácím kuchtíkům používat konopí podobně jako dobromysl, rozmarýn nebo tymián.

Zdroj: www.shutterstock.com

 

Vytvořili dokonce přístroj, který pomáhá aktivovat THC v konopí. Proces zvaný dekarboxylace spočívá v zahřátí konopí na určitou teplotu. Jistě, v troubě byste to zvládli také, ale tento přístroj nabízí přesnější kontrolu teploty a zachování chuti konopí. 

Takže na co se můžeme těšit? Coffee shopy jako v Amsterdamu s konopnými lahůdkami v nabídce? Veřejné konopné restaurace? Instruktážní kulinářské pořady v televizi? Konopný kulinářský institut? Možná.

Zatím leží konopná kuchyně na ramenou kuchařů a domácích kuchtíků, jejichž um a odhodlání nadále odstraňuje stigma, které zakrývá mnohostrannost této rostliny. Konopná kuchyně čeká na konečné přestřižení červené pásky, než bude moci plně rozkvést. Ale semínka už jsou rozhodně zaseta.

Publikováno: 15. 8. 2018 15:33 Nahlásit obsah