Domácí donuty s čokoládovou polevou, které chutnají výborně!

Domácí donuty s čokoládovou polevou, které chutnají výborně! Zdroj: Shutterstock.com

Kdo by neznal tuhle americkou dobrůtku, které se říká donut. Je to v podstatě náš koblížek, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor. Existuje hned několik variant, s čím si tuto sladkost můžete dát.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 6

Ingredience

Kokos anebo na jemno nakrájené ořechy
Hořká čokoláda
Rostlinný olej
Máslo 50 g
1/3 hrnku cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/4 lžičky soli
Polohrubá mouka 4 hrnky
Droždí kostka 2 lžičky
Mléko 1 hrnek
Vejce 2 ks

Postup přípravy

1.

Do rozšlehaných vajíček přilijte mléko ohřáté na 40°C až 46°C.

2.

Přidejte droždí, sůl, vanilkový extrakt, cukr a opět důkladně promíchejte.

3.

V hrnci si rozehřejte máslo a to poté přidejte do této směsi a promíchejte.

4.

Následně přidejte také polohrubou mouku a míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne těsto. Těsto zpracovávejte přibližně 7–15 minut.

5.

Poté těsto vložte do misky, překryjte potravinářskou fólií a nechte hodinku kynout.

6.

Po uplynutí této doby si těsto vyválejte a pomocí kulatého malého a velkého vykrajovátka si vytvořte donuty.

7.

Vyskládejte si je na větší plech a nechte ještě dalších 20 minut odpočívat.

8.

Poté si na pánev vylijte olej a pomalu jednotlivé donuty smažte dozlatova.

9.

Na talířek si položte ubrousek, do kterého se vám později vpije přebytečný olej z donutů, které na talířek vyskládáte.

10.

Do misky si naloupejte hořkou čokoládu a vložte do mikrovlny na tak dlouho, dokud se nerozpustí.

11.

Do rozpuštěné čokolády vždy ponořte jen jednu polovinu donutu a následně ji také namočte například do kokosu anebo ořechů, záleží jen na vás. Dobrou chuť!

Autor:
Publikováno: 20. 6. 2017 09:36 Nahlásit obsah