Francouzský dezert clafoutis

Francouzské dezerty můžou být cokoliv od komplikovaných a dekadentních po snadné, prosté a lahodné. Clafoutis zapadá do druhé kategorie a je to snadný francouzský dezert, se kterým byste se měli obeznámit, pokud se rádi bavíte.
Co je clafoutis?
Clafoutis je francouzský dezert, který pochází z venkova, přesněji z regionu Limousin. Obsahuje ovoce zalité sladkým těstem. To se pak peče a vychutnává se smetanou.
Jak Clafoutis chutná?
Clafoutis má strukturu v troubě pečených lívanců. Je sladký, ale ne příliš, a kousky čerstvého ovoce dodávají skvělou chuť.
Ingredience na clafoutis
Tradičně se na clafoutis používají třešně. Ale hodí se jakékoli peckovité ovoce. Broskve, švestky, meruňky, dokonce i hrušky jsou skvělou variantou.
Také budete potřebovat:
- vejce
- cukr
- prášek na pečení
- vanilkový extrakt
- mouku
- máslo
- mléko
Čerstvé ovoce se rozpůlí a umístí na dno plechu nebo zapékacích misek. Ingredience na těsto se promíchají a přelijí přes ovoce. 40ti minutový výlet do trouby zajistí, že je "koláč" propečený do zlatova.
Jak připravit clafoutis: recepty
Připravili jsme si pro vás dva z našich oblíbených receptů: meruňkový clafoutis a švestkový clafoutis, který je shodou okolností také bezlepkový.
Meruňkový francouzský clafoutis Přejít na recept
Švestkový bezlepkový clafoutis Přejít na recept