Luxusní čokoládový dort (Torta Tenerina)

Luxusní čokoládový dort (Torta Tenerina) Zdroj: http://www.giallozafferano.it

Úžasný dort plný čokolády, do kterého se zamilujete na první ochutnání! Jeho příprava je navíc jednoduchá, takže ho zvládne i začátečník.

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 60 g kakaa
  • 3 lžíce mléka
  • špetka soli
  • moučkový cukr (na ozdobení)

Postup

  • Rozpusťte všechnu čokoládu (můžete dát i mléčnou, nezapomeňte ale ubrat cukru) ve vodní lázni (misku s čokoládou postavte na kastrůlek s vodou a zahřívejte). Jakmile čokoláda povolí, přidejte kousky studeného másla. Nechte úplně rozpustit, odstavte a promíchejte, aby čokoláda vychladla.
  • Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny a pomalu přilijte rozpuštěnou čokoládu. Přidejte kakao (pokud jste použili jen hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, uberte na 40 g) a teplé mléko. 
  • Bílky s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu a lehce ho vmíchejte do čokoládové hmoty. Těsto vylijte do vymazané dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 180° asi 30 min. (až se vytvoří krusta na dortu, vevnitř bude vláčný).

Tip: Dejte si dort ještě teplý, posypte moučkovým cukrem nebo namletými oříšky, podávejte třeba se zmrzlinou nebo kysanou smetanou. Do těsta můžete vmíchat např. mandle.

Publikováno: 13. 4. 2017 13:25 Nahlásit obsah