Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec Zdroj: Shutterstock.com

Velikonoce jsou za rohem a na naší slavnostní tabuli by jistě neměl chybět tradiční velikonoční mazanec s rozinkami a mandlemi.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 1

Ingredience

Nastrouhaná citrónová kůra dle chuti
Muškátový oříšek špetka
Mandle dle chuti
Droždí 1 ks
Polohrubá mouka 500 g
Rozinky dle chuti
Cukr krystal 100 g
Žloutky 2 ks
Mléko 2 dl
Vejce na potření
Sůl špetka
Máslo 100 g

Postup přípravy

1.

Nadrobte do teplého mléka jednu kostku droždí, přidejte cukr, špetku soli, trochu mouky a nechte vzejít kvásek.

2.

Ve větší misce smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, citrónovou kůru, muškátový oříšek, rozinky, které jste si přes noc namočili do rumu či vody a ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, které nechte hodinku kynout.

3.

Z těsta vypracujte bochánek, který ještě nějakou chvíli nechte vykynout. Poté jej potřete vejcem a posypejte mandlemi.

4.

Mazanec pečte v předem vyhřáté troubě na 200°C přibližně 20 minut, poté teplotu stáhněte a nechte ještě dopéct.

Autor:
Publikováno: 26. 3. 2018 09:40 Nahlásit obsah