Velikonoční mazanec

Velikonoce jsou za rohem a na naší slavnostní tabuli by jistě neměl chybět tradiční velikonoční mazanec s rozinkami a mandlemi.
0
Hodnoceno: -
Obtížnost receptu:
Lehká
Potřebný čas:
90 minut
Počet porcí:
1
Ingredience
Nastrouhaná citrónová kůra
dle chuti
Muškátový oříšek
špetka
Mandle
dle chuti
Droždí
1 ks
Polohrubá mouka
500 g
Rozinky
dle chuti
Cukr krystal
100 g
Žloutky
2 ks
Mléko
2 dl
Vejce na potření
Sůl
špetka
Máslo
100 g
Postup přípravy
1.
Nadrobte do teplého mléka jednu kostku droždí, přidejte cukr, špetku soli, trochu mouky a nechte vzejít kvásek.
2.
Ve větší misce smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, citrónovou kůru, muškátový oříšek, rozinky, které jste si přes noc namočili do rumu či vody a ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, které nechte hodinku kynout.
3.
Z těsta vypracujte bochánek, který ještě nějakou chvíli nechte vykynout. Poté jej potřete vejcem a posypejte mandlemi.
4.
Mazanec pečte v předem vyhřáté troubě na 200°C přibližně 20 minut, poté teplotu stáhněte a nechte ještě dopéct.