Čtyři základní typy omáček, které musí znát každá hospodyňka

Věděli jste, že většina omáček vychází ze čtyř základních receptů? Jedná se o omáčku bílou, hnědou, světlou a o bešamel. Do těchto základů se pak přidávají další ingredience podle toho, jakou omáčku chcete ve výsledku získat. Tak si pojďme ukázat čtyři hlavní omáčkové recepty.
Bílá omáčka
Ingredience
- 30g másla
- 40g hladké mouky
- 5 dl vody
- sůl, bílý pepř
Postup
- Máslo zpěníme, přidáme mouku, asi 3 minuty mícháme a podlijeme 5 dl vody.
- Přidáme sůl a mletý bílý pepř.
Bešamel
Ingredience
- 30g másla
- 40g hladké mouky
- 5 dl mléka
- sůl, pepř
Postup
- Máslo zpěníme, přidáme mouku, asi 3minuty mícháme a podlijeme 5 dl horkého mléka.
- Přidáme sůl a mletý bílý pepř.