Vepřové maso - od teorie k praxi i s recepty

Vepřové maso - od teorie k praxi i s recepty Zdroj: Shutterstock.com

Vepřové maso je spolu s kuřecím nejpoužívanějším masem v českých domácnostech. Pojďme se podrobněji podívat na to, jaké má pro lidský organismus výhody a nevýhody a představme si naše oblíbené recepty. Třeba se vám také zalíbí.

Výhody: 

  • svalovina je prorostlá tukem
  • je křehčí než hovězí
  • méně tučné a libové kousky jsou snadno stravitelné
  • zdroj plnohodnotných bílkovin
  • přísun vitaminů D, E, skupiny B (především B12)
  • obsahuje minerální látky (železo, zinek, fosfor)
  • zdroj kolagenu

Nevýhody:

  • oproti hovězímu má vyšší obsah tuku
  • vyšší energetická hodnota než u hovězího
  • hůře stravitelné než hovězí a kuřecí
  • výsledná chuť závisí na věku a způsobu krmení prasat

A do jaké podoby zpracovat vepřové maso? Vybrala jsem pro vás naše oblíbené rodinné recepty, se kterými nikdy nešlápneme vedle. Navíc vždy všem chutnají, tak se nechte inspirovat.

Zdroj: Shutterstock.com

Zapečená vepřová pečeně

Ingredience

  • 1 kg oloupaných a nakrájených brambor na kolečka
  • 1 cibule najemno nakrájená
  • 2 snítky tymiánu
  • 100 ml zeleninového bujonu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky vepřové pečeně s kostí
  • 200 ml 30% smetany
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 200 strouhaného sýra
  • * když přidáte dvě čvrtky nakrájeného jablka lehce opečeného na másle k bramborám, získáte lehce nasládlou chuť.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 230 stupňů.
  2. V pekáčku smíchejte brambory, cibuli, tymián, zeleninový vývar a olej. 
  3. Osolte, opepřete a rovnoměrně rozprostřete po dně pekáčku, navrch dejte dobře osolené a opepřené kotlety a přelijte směsí smetany, dijonské hořčice a sýru.
  4. Dejte péct na půl až tři čvrtě hodiny do předehřáté trouby, aby maso krásně změklo.
  5. Pokud se horní vrstva připaluje, přiklopte alobalem.
  6. když přidáte dvě čvrtky nakrájeného jablka lehce opečeného na másle k bramborám, získáte lehce nasládlou chuť.
strana 1 / 3
Autor:
Publikováno: 5. 5. 2017 11:17 Nahlásit obsah