Cvrčci místo steaku. Hmyz jídlem budoucnosti?

Cvrčci místo steaku. Hmyz jídlem budoucnosti? Zdroj: shutterstock.com

Červi, cvrčci, brouci, sarančata nebo larvy vos a včel. V mnohých zemích jsou běžnou součástí jídelníčku. Vyhledávanou pochoutkou jsou hlavně v Africe, jihovýchodní Asii a v severní části Latinské Ameriky. U nás a ve zbytku západního světa je ale na talíři jen tak nenajdete. To se však může brzy změnit.

Hmyz obsahuje velké množství vysoce kvalitních bílkovin. V porovnání s kuřecím masem jich má až o 40% více. Výhodou je také vysoká reprodukční schopnost hmyzu a fakt, že na rozdíl od jiných živočichů, u nichž až 40% hmoty tvoří nevyužitelný odpad, se hmyz může konzumovat celý. A tak je početná skupina hmyzu nejen skvělým zdrojem živin pro naše tělo, ale zároveň velmi nenáročná na chov. Proto odborníci označují hmyz jako potravinu budoucnosti.

Zdroj: shutterstock.com

Evropská unie letos schválila hmyz jako potravinu nového typu. Můžeme tedy čekat, že i u nás se brouci, cvrčci či larvy rozšíří ze zážitkových restaurací do domácích kuchyní. Zajímavé využití má také mouka z mletých cvrčků, která se může přidávat do proteinových tyčinek, nápojů nebo do pečiva jako alternativní zdroj bílkovin.

8 FAKTŮ O HMYZU JAKO POTRAVINĚ

 
  1. Využití hmyzu jako potraviny se odborně říká entomofágie.

  2. Hmyz je zdrojem kvalitních bílkovin. Obsahuje jich až 80%.

  3. Dosud je známo 1 900 druhů jedlého hmyzu.

  4. Hmyzem se běžně živí lidé v 113 zemích světa. Zdroj: shutterstock.com

  5. Nejčastěji konzumovaným hmyzem jsou brouci.

  6. V Mexiku je hmyz národním jídlem.

  7. Červené barvivo karmín, vyrobené z hmyzu, se i u nás běžně používá na dobarvování potravin a kosmetiky.

  8. Termiti a mravenci tvoří desetinu váhy všech suchozemských živočichů na Zemi.

Pozřít brouka nebo jiný hmyz může být pro někoho odpudivá představa. Možná je ale na čase dát hmyzím pokrmům šanci. Co myslíte?

Autor:
Publikováno: 13. 6. 2018 15:11 Nahlásit obsah