Trendy v čokoládě

Trendy v čokoládě Zdroj: Shutterstock.com

Velký boom zažívají tzv. živé čokolády z nepraženého kakaa. Bílé čokolády s pikantním příměskem zelného čaje nebo hořké čokolády se solí. Jak vlastně poznat opravdu kvalitní čokoládu? Možná budete překvapená, že jste opravdovou čokoládu dosud neměla.

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Opravdu kvalitní čokoláda má vysoký podíl kakaové sušiny, nejméně 70 %. Ve složení je na prvním místě kakaové máslo, kakaový prášek a čokoláda je slazena nejlépe třtinovým cukrem nebo sirupem z agáve a často obsahuje rozemletou vanilku. Bohužel, i „nejluxusnější čokolády“ v našich marketech mají na prvním místě tzv. kakaovou hmotu, v tom lepším případě, v horším případě převažuje cukr a mléčný nebo rostlinný tuk.

Netřeba ani dodávat, že taková čokoláda, kde cukr a mléčný tuk jsou zastoupeny ve velké míře, je pro zdraví pohroma. Naopak opravdová čokoláda, je cenným zdrojem hořčíku, flavonoidů a má protirakovinotvorné účinky. Nezastupitelným ukazatelem chuti je pak druh kakaovníku. Nejkvalitnější se jmenuje Criollo, ovšem 85 % dnešní produkce pochází z méně kvalitního Forastero.

Zdroj: Shutterstock.com

Kam až sahají naše chutě?

Je pravda, že bílá čokoláda by správně neměla být jako čokoláda označována, neobsahuje totiž kakaový prášek, ovšem má kakaové máslo, které se získává z kakaovníku. Bílá čokoláda by měla obsahovat alespoň 20 % kakaového másla a dále sušené mléko a cukr.

Výborná je bílá čokoláda s příměsí čaje matcha, který je organismu extrémně prospěšný. Přes internet už jsou k dostání vskutku skvostné bílé čokolády např. s citrónem a mákem od značky Seed and Bean či citrón s jogurtem a kardamomem pod patronátem Beschle Lassi. Bílá čokoláda bývá často doplněna praženými mandlemi nebo praženými kávovými boby, rozmarýnem a tymiánem nebo malinami. Značka Zaabär jde pak skutečně nejdále, když snoubí chuť bílé čokolády s jalovcem.

Zdroj: Shutterstock.com
strana 1 / 2
Autor:
Publikováno: 13. 5. 2017 13:00 Nahlásit obsah