16 tipů, jak zvládnout první den v profesionální kuchyni

16 tipů, jak zvládnout první den v profesionální kuchyni Zdroj: www.shutterstock.com

Začátek každé nové práce vzbuzuje obavy, ale začátek práce v profesionální kuchyni může přijít s celou řadou nových výzev. Je toho hodně, co nováček bude potřebovat uvést v praxi. Od vypořádání se s rozmístěním v profesionální kuchyni, po práci v týmu a efektivní komunikaci.

Jak každý nový kuchař pozná, poud chce získat respekt kuchařského týmu, nejlepší je jít do toho naplno a maximalizovat svůj potenciál, protože jde o prostředí rychlé a intenzivní práce.

Naštěstí profesionální šéfkuchař Paul Sorgule, který strávil téměř pět dekád prací v profesionálních kuchyních, má několik tipů koncipovaných tak, aby pomohl novým začátečníkům s tím, co mohou čekat první den v kuchyni. 

Zorientujte se

Jako kuchař musíte zjistit, kde a jak jsou věci uskladněny, jak pracuje kuchyňské zařízení, za kým jít kvůli určitým objednávkám, jak jsou objednávky předávány a co je nutné udělat při otevírání a zavírání.

Zbytečné otázky nejsou vítány

Často se říká, že v práci je žádná otázka hloupá otázka. V kuchyni nemůže být nic vzdálenější pravdě.

Zdroj: shutterstock.com

Osobní nástroje jsou opravdu osobní

Toto stále zůstává jako jedno z nejdůležitějších pravidel v kuchyni. Kuchařovy nebo šéfovy osobní nástroje jako třeba nože jsou opravdu jen jeho nebo její. Nesahejte na ně, nenechte ostatní na ně sahat, a ani se na ně neptejte.

Všechno má být na svém místě

Všichni v kuchyni vědí, že mít věci na svém místě je základ úspěchu a ti, kteří nejsou pořádní, nejsou připravení a mohou tím sestřelit zbytek skupiny.

Uklízejte za chodu

Efektivní pracovníci kuchyně uklízejí. Můžete se podívat na kuchařovo stanoviště a okamžitě poznáte, jestli je schopný zvládnout rušnou a těžkou noc.

Zbytečné pohyby zdržují každého

Zbytečné pohyby vás vyčerpají, vyhněte se jim. Pracovat 12 hodin na nohách vyčerpá každého i bez kroků navíc.

Zdroj: www.shutterstock.com

Dejte ostatním vědět, kde jste

Profesionální kuchaři vždycky říkají, kde se necházejí, aby zabránili srážce: "záda, za rohem, horké, pozor, zvedám." Tyto prostředky jsou důležité pro udržení bezpečnosti v kuchyni.

Poznejte vaše ingredience

Je kuchařovou povinností znát ingredience, se kterými pracuje. Vědět jak vypadají, kde je najít, k čemu slouží, jak poznat jejich čerstvost. Studujte a informujte se hned na začátku a předejdete zbytečným ztrátám.

Poznejte vaše metody vaření a všechny postupy

Pokud víte, jak restovat, můžete restovat cokoliv. Pokud umíte grilovat, můžete cokoliv grilovat. A jestli víte, jak připravit omáčku monte au beurre - je jen přirozené, že to uděláte.

Stanovte si v práci priority

Připravte si v této záležitosti seznam všech nutných úkonů a řiďte se jím. Štěstí přeci přeje připraveným.

Respektujte prostor ostatních

Když si kuchař vyčlení svůj pracovní prostor, respektujte to a zůstejte za "demarkační čárou".

Pracujte rychle, ale neobětujte rychlosti kvalitu

Pracujte, jako by na tom, mít všechno hotové, závisel váš život.

Poznejte hierarchii

Kuchyňské hodnosti se datují zpátky do časů slavného šéfkuchaře Escoffiera. Nejdůležitější je, když kuchaři chápou a respektují ty nad sebou.

Důvěra je zasloužená, není daná

Důvěra je založená na tom, jake se chováte, jaký výkon podáváte a jak respektujete ostatní. Důvěru si musíte zasloužit znovu a znovu, každý den.

Zdroj: shutterstock.com

Dělejte si poznámky, zůstaňte studentem

Mějte v kapse malý blok. Napište tam každý den, co jste se naučili. Jakkoli malá daná věc je, napište to tam. V každém oboru je prostor pro neustálé obohacování a zlepšování.

Na každém místě se věci dělají jinak

"Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti." Časem můžete být schopní nabídnout své osobní nápady a zkušenosti a pak zažívat větší volnost. Ale dnes pracujete s vlky.

Publikováno: 15. 8. 2018 10:10 Nahlásit obsah