Gastronomie Vietnamu: Mnohem víc, než jen Phở

Kdo by neznal Phở Bo, nejoblíbenější vietnamskou polévku. U ní to ale zdaleka nekončí! Vietnamská kuchyně je velmi sofistikovaná a má silný filozofický základ - řídí se filozofií pěti elementů v pěti základních chutích: ostrá (železo), kyselá (dřevo), hořká (oheň), slaná (voda) a sladká (země).
Zároveň má každé jídlo být založeno na principu yin a yang (například v kombinaci ochlazujících a hřejivých surovin). Není se tak čemu divit, že je vietnamská kuchyně jednou z nejoblíbenějších na světě. Zároveň bývá považována za jednu z nejzdravějších - vietnamci totiž dávají přednost vaření a dušení před smažením, jídla jsou tak lehká a plná čerstvé zeleniny.
Vaše chuťové pohárky budou jásat díky dokonale vyváženým a pestrým kombinacím zeleniny, masa a bylinek. Podstatnou surovinou je také rýže a z ní vyrobené rýžové nudle.
Regionální rozdíly
Když pojedete Vietnamem od severu k jihu, zjistíte, že jídla se v jednotlivých oblastech trochu liší. Sever je více ovlivněný Čínou a kvůli chladnějšímu podnebí se tu méně pěstují a využívají bylinky a koření, zároveň se tu ale klade důraz na perfektní přípravu a jemné a vyvážené chutě. Na stole ale nikdy nechybí čerstvé chilli a sójová nebo rybí omáčka na dochucení. Ze severu pochází například Phở a Bún chả.
Střední Vietnam nabízí komplexní kuchyni - je o něco méně ovlivněna Čínou, ale přijímá za své některé francouzské chutě, které jsou populární na jhu. Pokrmy jsou pestré, hodně zdobené a často se podávají s rybí a krevetovou omáčkou.
Jih nabízí ideální podmínky k pěstování bylinek a koření, ovoce i zeleniny a díky tomu zde vznikají nádherná barevná a čerstvá jídla. K dochucování se tu častěji používá cukr. Jižní gastronomie je ovlivněna kuchyní francouzských kolonistů, ale i Thajskem a Kambodžou.
Kultura stravování
Stravování je ve Vietnamu oblíbená skupinová aktivita a nejklasičtější forma je pouliční stravování - ulice jsou plné stánků a restaurací se vším možným. Nejčastěji se sedí na tradičních malých plastových stoličkách. Na stole nikdy nechybí rybí nebo sójová omáčka, čerstvé chili a většinou dostanete talíř plný různých bylinek, které si můžete sami dle libosti do jídla natrhat. K polévkám se podávají také citrony nebo limetky na dochucení a nakládáný česnek. Jí se vždy hůlkami a k polévkám jsou k dispozici i lžíce, které se drží v levé ruce, zatímco hůlky v pravé.
Oblíbené je také skupinové stravování - dostanete několik společných talířů a misek se vším možným - masovými a tofu směsmi, zeleninou a bylinkami a každý si odebírá dle libosti. Pozor, dle vietnamských zvyklostí byste jídlo ze společných talířů měli nabírat opačným koncem hůlek, než kterým si jídlo dáváte do pusy.
Pojďme si představit některé z nejznámějších pokrmů:
Phở
Receptů na Phở existuje ještě desetkrát tolik, než u nás receptů na svíčkovou. Každá rodina vaří svoji verzi a tak nikdy nenarazíte na dvě, které by chutnaly úplně stejně. Tradičně se jedná o snídaňovou polévku z hovězího vývaru a placatých širších nudlí phở, samozřejmě ale není problém ji kdekoliv dostat i na oběd či večeři. Polévku si nejčastěji můžete vychutnat ve variantě Phở Bo s hovězím, nebo Phở Ga s kuřecím masem.
Bánh mì
Francouzští kolonizátoři dali vietnamcům bagetu a ti ji upravili ji k obrazu svému. Vznikla z toho úžasná rychlá křupavá pochoutka, kterou koupíte za deset až dvacet korun skoro na každém kroku. Dovnitř se dává nejčastěji paštika, čerstvá omeleta nebo různé druhy masa jako vietnamská šunka či grilované vepřové. K tomu spousta nakládané zeleniny, omáčka, bylinky a chiili. Na Bánh mì téměř nenarazíte na severu země, nejrozšířenejší je ve středním a jižním vietnamu.
Hot pot
Hot pot má tak trochu zážitkový charakter - je to jídlo, které si sami uvaříte přímo u stolu! Příprava je velmi jednoduchá - dostanete malý vařič s hrncem vroucího vývaru, k tomu vám přinesou talíře s přísadami - tenoučké plátky masa, mořské plody, zeleninu, bylinky, nudle a podobně. K tomu limetkovou omáčku (kterou si taky sami namícháte) a výborné jídlo je hotové!
Nem rán
Smažené jarní rolky, to je klasika, kterou není třeba dlouze představovat. Rolky z rýžového papíru plněné směsí masa, hub, nudlí, zeleniny a dalších ingrediencí známe všichni. Existuje také spousta variací, například letní závitky Nem cuốn s vepřovým masem či krevetami, zeleninou a bylinkami v rýžovém papíru, ale nesmažené.
Bún bò Huế
Tato polévka pochází - jak jinak - z města Hue ve středním Vietnamu. Má výrazné aroma citronové trávy a díky limetce je lehce nakyslá a zároveň lehce pikantní. Obsahuje kulaté rýžové nudle bún a různé druhy masa. Stejně jako je na severu nejtypičtější polévkou Phở, ve středu je to právě Bún bò Huế.
Bún bò Nam Bộ
Bún bò Nam Bộ se pomalu stává jedním z nejoblíbenějších vietnamských pokrmů. Jedná se o salát z tenkých rýžových nudlí, smaženého hovězího masa, cibule a další zeleniny, bylinek a omáčky. Může se podávat buď s vývarem, nebo na sucho se zálivkou v samostatné misce. Nesmí chybět opražená cibule a pražené arašídy.
Bún chả
Bún chả je další z oblíbených pokrmů s nudlemi bún, k tomu grilovaný vepřový bůček, salát, bylinky a pikantní zálivka Nước chấm.
Bánh xèo
Bánh xèo - to je dokonalá kombinace křupavé palačinky z rýžové mouky plněná vepřovým masem, krevetami, fazolovými výhonky, bylinkami a salátem a k tomu různé zajímavé omáčky na namáčení.