Naučte se správně vyslovovat italská jídla!

Aglio e olio spaghetti

Tohle je tradiční italský pokrm, jehož hlavní složkou jsou špagety, jak už sám název napovídá, a olivový olej. I přesto, že se tato pochoutka u nás může pyšnit velkou oblibou, jen málokdo ji dokáže správně vyslovit. Příště tedy, až si tyto těstoviny budete objednávat, vyslovujte je jako „aljo e oljo“.

Zdroj: Shutterstock.com

Parmigiano reggiano

Poslední v našem seznamu jistě nesmí chybět tradiční aromatický vyzrálý sýr známý jako parmezán. A abyste se o něj, buď to v restauraci anebo dokonce v samotné Itálii, již nebáli říct, měli byste vědět, že Italové písmena „gia“ vyslovují jako „dža“. Správná výslovnost je tedy „parmidžáno“.

Pochopitelně, že takovýchto jídel jsou tisíce, my jsme si pro vás však vybrali ty nejčastější, se kterými se můžete v restauracích setkat a pokud nemáte ještě dost, níže naleznete další jídla a jejích výslovnost, což se vám bude jistě někdy hodit!

Italská jídla a jejích výslovnost:

  • Acciughe [ačuge] – ančovičky
  • Aglio e olio [alijo e olijo] – způsob úpravy těstovin s olivovým olejem a česnekem
  • Carpaccio [karpačo] – hovězí maso podávané nakrájené na tenké plátky, v současné době se ale dělá carpaccio i z ryb či zeleniny
  • Ciabatta [čabata] – bílý chléb z pšeničné mouky
  • Farfalle [farfale] – těstoviny v podobě motýlků
  • Fettucine [fetučíne] – těstoviny v podobě širokých nudlí
  • Focaccia [fokača] – italský chléb s bylinkami
  • Funghi [fungi] – houby
  • Fusilli [fusili] – těstoviny ve tvaru spirálek
  • Gelato [dželato] – zmrzlina
  • Chifferi [kiferi] – u nás oblíbený typ těstovin kolínka
  • Lasagne [lasaně] – těstovinové pláty
  • Pancetta [pančeta] – italská slanina z vepřového boku
  • Panna Cotta [pana kota] – dezert ze svařené smetany
  • Parmigiano [parmidžano] – parmezán
  • Patate [patáte] – brambory
  • Pomodoro [pomodoro] – rajčata
  • Prosciutto [prošuto] – sušená vepřová šunka
  • Quattro formaggi [kvatro formadži] – druh pizzy čtyři druhy sýra
  • Quattro stagioni [kvatro stadžiony] – oblíbená úprava pizzy „čtyři roční období“
  • Spaghetti [spageti] – těstoviny
  • Spinaci [spinači] – špenát
  • Stracciatella [stračatela] – druh italské vanilkové zmrzliny s čokoládovými plátky

zdroj: ThinkFood.cz 

strana 2 / 2
Autor:
Publikováno: 16. 5. 2017 10:51 Nahlásit obsah