Pochoutky z květů černého bezu

Pochoutky z květů černého bezu Zdroj: Shutterstock.com

Z květů černého bezu můžete vyrobit osvěžující limonádu nebo sirup, který vám vydrží v chladnu klidně celou zimu. A co si třeba ještě k tomu květy černého bezu osmažit, a připravit si tak výborné sladké či slané kosmatice?

Smažené kosmatice po evropsku

Nemyslete si, smažené květy černého bezu, kosmatice, nejsou rozhodně ryze českým receptem. Italové totiž smažené kosmatice označují jako fiori di sambuco fritti, Rakušané zase jako Holunderküchlein.

V některých evropských zemích se smažené květy černého bezu připravují nasladko, a to s tvarohem nebo jogurtem. Angličané tak mají flowers of elder nebo Švédové Fläderblommor.

Zdroj: Shutterstock.com

Česká verze naslano

V tuzemsku se smažené květy černého bezu dělají jak nasladko, tak naslano. Naslano si smažené kosmatice připravíte následovně: Natrhejte si květy černého bezu, pečlivě je poté omyjte a osušte. Z celých vajec, hladké mouky, mléka a piva si připravte těstíčko, které dochuťte solí a pepřem.

Květy černého bezu v tomto těstíčku obalte, poté je smažte z obou stran do zlatova na pánvi se slunečnicovým olejem. Při otáčení kosmatice na druhou stranu přitom nezapomeňte odstřihnout stopku. Slané smažené kosmatice podávejte se šťouchanými brambory ochucenými pažitkou.

Česká verze nasladko

V Česku se smažený bez připravuje i nasladko. A to velmi jednoduše. Připravte si opět těstíčko z celých vajec, hladké mouky, mléka a piva. Bezové květy v tomto těstíčku obalte a smažte je do zlatova z obou stran na pánvi s máslem. Smažené kosmatice pak pocukrujte a posypte skořicí. Někdo smažené kosmatice potírá i medem.

Zdroj: Shutterstock.com

Bezová limonáda

Možná, že s nostalgií vzpomínáte, jak jste jako malí pili u své babičky či maminky bezovou limonádu. Nemusíte ale zůstat jenom u vzpomínek. Bezovou limonádu zvládne připravit opravdu každý.

Do velké plastové nebo skleněné nádoby nalijte 5 litrů vody, přidejte 10 velkých květů černého bezu, na plátky pokrájený citron a 1/2 kilogramu cukru krystalu. Směs promíchejte a nádobu překryjte čistou látkou.

Takto připravený základ na bezovou limonádu dejte na 7 dní odpočinout třeba do rohu v koupelně. Základem je, abyste tuto směs poctivě dvakrát až třikrát denně promíchávali čistou vařečkou. Nakonec limonádu sceďte přes čistou utěrku. Když to vše zvládnete, můžete si po 7 dnech pochutnat na perlivé bezové limonádě, která ještě lépe chutná vychlazená.

Zdroj: Shutterstock.com

Bezový sirup

Také bezový sirup si můžete připravit bez velké námahy. Do 2,5 litru převařené a zchlazené vody dejte 10 květů černého bezu a 70 dkg kyseliny citronové.  Tuto směs nechte v chladu uležet 24 hodin, poté ji přes čistou utěrku sceďte. Do tohoto nálevu vsypte 2,5 kilogramu cukru krystalu. Poté, co se cukr rozpustí, sirup nalijte do lahví, které pečlivě uzavřete.

Autor:
Publikováno: 14. 9. 2017 09:42 Nahlásit obsah