Proč pít pivo - prokázané důvody

Proč pít pivo - prokázané důvody Zdroj: Shutterstock.com

Tento lahodný mok s nahořklou chutí v sobě skrývá směsici přísad, které nás lákají znovu a znovu. Chuťové pohárky se při jeho pití tetelí blahem, stejně tak jako další buňky našeho těla. Pití piva s sebou totiž přináší tolik zdravotních výhod, že je rozhodně lepší si jej denně dát, než abstinovat!

Pivo zlepšuje imunitu

Když čeští vědci zkoumali, jaký vliv by mohlo pití piva mít na imunitní sytém, nechali dvacítku lidí ve věku od 18 do 27 let pít po dva měsíce pravidelně 0,5 litru piva denně. Při krevních testech se pak zjistilo, že některým z nich stoupl počet bílých krvinek až na trojnásobek původního počtu.

Pivo je zdravé na srdce

Pouze v malých dávkách! Pojmy jako hypertenze či ischemická choroba srdeční zná snad každý. Patříte-li k mírným pijákům, máte až o 60 % větší šanci oproti abstinentům, že se těmto metlám moderní společnosti vyhnete.

Zdroj: Shutterstock.com

Pivo zajistí klid a dobrý spánek

Jste přepracovaní, nervózní a unavení? Zajděte si na jedno! Studie prokázaly, že pivo zlepšuje kognitivní funkce a navíc jsou v něm obsaženy látky jako kyselina nikotinová a laktoflavin, které příznivě ovlivňují usínání a samotnou kvalitu spánku.

Pivo pro pevné kosti a zdravý chrup

Pivo obsahuje vápník a fosfor, jež jsou nesmírně důležité pro tvorbu kostí a zubů. Vápník navíc působí jako přenašeč nervových vzruchů.

Pivo zažene žízeň a prodlouží život

92 % jeho obsahu tvoří voda a podle španělských vědců prospěje dehydratovanému tělu lépe než kdejaký speciální nápoj. Nejenže se totiž v těle udrží déle, ale i účinněji zahání žízeň. Vezmeme-li ještě v potaz výše zmíněné, může nám pivo dopomoci žít o pěkných pár let déle než zatvrzelým abstinentům!

To vše je určitě dobrá zpráva pro milovníky piva. Ale nezapomeňte - všeho moc škodí, a tak i zde je nutné se držet doporučené denní dávky. Ta činí u mužů jeden až dva půllitry a u žen zhruba o polovinu méně.

Zdroj: Shutterstock.com

A na závěr. Stojíte-li nerozhodně před volbou, zda si dát světlé nebo tmavé, sáhněte raději po tom tmavém. Má sice o něco více kalorií, ale za to mnohem více flavonoidů, což jsou účinné antioxidanty rostlinného původu chránící cévy a snižující riziko krevních sraženin.

Ten nejdůležitejí důvod jsme ale zatím nezmínili, i když je zjevný - pivo nám prostě chutná!

Publikováno: 17. 8. 2017 14:17 Nahlásit obsah